Μ.Sc. στη Συμβουλευτική στον Τομέα των Εξαρτήσεων

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Συμβουλευτική στον Τομέα των Εξαρτήσεων, αποτελεί ένα μοναδικό πρόγραμμα ειδίκευσης και παρέχεται με 2 κατευθύνσεις την :
α. Συμβουλευτική της Πρόληψης των Εξαρτήσεων και
β. Συμβουλευτική των Παρεμβάσεων στις Εξαρτήσεις

Μάθε περισσότερα για το Μεταπτυχιακό

Δομή Προγράμματος Σπουδών

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα χωρίζεται σε 2 Κατευθύνσεις στην Πρόληψη και στις Παρεμβάσεις. Παρακάτω παρουσιάζεται χωριστά η δομή τους.

Α. Κατεύθυνση : Συμβουλευτική της Πρόληψης των Εξαρτήσεων

Β. Κατεύθυνση : Συμβουλευτική των Παρεμβάσεων στις Εξαρτήσεις

Περιγραφή Μαθημάτων

Η παροχή των απαραίτητων εφοδίων στους φοιτητές/τριες, έτσι ώστε να:

  • αποκτήσουν μια βασική γνώση των κυριότερων θεωριών συμβουλευτικής.
  • αποκτήσουν το θεωρητικό υπόβαθρο και την πρακτική γνώση για εφαρμογή τεχνικών συμβουλευτικής.

αποκτήσουν σφαιρική αντίληψη για ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν κατά την άσκηση συμβουλευτικής και να ενεργούν πάντοτε με δεοντολογικό τρόπο.

Η παροχή των απαραίτητων εφοδίων στους φοιτητές/τριες, έτσι ώστε να:

  • αποκτήσουν μια βασική γνώση του ορισμού και των διαγνωστικών κριτηρίων της εξάρτησης.
  • μπορούν να κατονομάζουν τα διάφορα αιτιολογικά μοντέλα που υιοθετήθηκαν εξελικτικά στην κατανόηση του φαινομένου των εξαρτήσεων.
  • κατανοούν παράγοντες που οδηγούν στην εξάρτηση.
  • έχουν καλή αντίληψη για τις διάφορες νόμιμες και παράνομες ουσίες εξάρτησης και την εξάρτηση στον τζόγο και τα διαδικτυακά παιχνίδια.
  • κατανοούν τα θεραπευτικά μοντέλα των εξαρτήσεων.

γνωρίζουν σε γενικές γραμμές την εικόνα του φαινομένου στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη μέσα από βασικούς στατιστικούς δείκτες και κύρια θέματα πολιτικής.

Η παροχή προς τους φοιτητές των απαραίτητων εφοδίων, έτσι ώστε να-

  • εξοικειωθούν με την επιστημονική έρευνα και με μεθόδους σχεδιασμού και υλοποίησης μιας επιστημονικής έρευνας
  • αποκτήσουν το θεωρητικό υπόβαθρο και την πρακτική γνώση για τη διεξαγωγή ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας

γνωρίσουν τον τρόπο δόμησης και εκπόνηση επιστημονικής εργασίας.

Η ηθική και δεοντολογία στη συμβουλευτική και οι βασικές ηθικές αρχές στην ενάσκηση του επαγγέλματος αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης των συμβούλων. Παράλληλα, καθώς στο πλαίσιο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών αναπόφευκτα εμπλέκονται ζητήματα που αφορούν σε ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι συμβουλευόμενοι, στο πλαίσιο του μαθήματος θα συζητηθούν και θα αναλυθούν τόσο η συσχέτιση ανάμεσα στις έννοιες της «Αξίας» και της «Ηθικής», όσο και οι πιθανές τεχνικές επίλυσης ηθικών ζητημάτων. Στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτητές θα διδαχθούν τις βασικές Νομικές και Θεσμικές Υποχρεώσεις του Συμβούλου όπως προκύπτουν από τις κείμενες Νομοθεσίες, οι πλείστες εκ’ των οποίων αποτελούν Ευρωπαϊκές Οδηγίες και έχουν επικυρωθεί στα νομικά συστήματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση σε βάθος των προστατευτικών παραγόντων που θωρακίζουν το άτομο απέναντι στην έναρξη χρήσης, και κατάχρησης, εξαρτησιογόνων ουσιών ή/και ενασχόλησης με τυχερά (διαδικτυακά ή μη) παιχνίδια.

Οι στόχοι του μαθήματος είναι να:

  • παρέχει στους φοιτητές κριτική γνώση, θεωρία και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να προφέρουν υψηλής ποιότητας επαγγελματική συμβολή στην προαγωγή της υγείας
  • κατανοήσουν οι φοιτητές τις επιδράσεις των κοινωνικών, ψυχολογικών και πολιτισμικών επιδράσεων στις συμπεριφορές υγείας

γνωρίζουν τις αρχές, μεθόδους και θεωρητικές προσεγγίσεις για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών μέσω αλλαγής της συμπεριφοράς.

Η παροχή προς τους φοιτητές των απαραίτητων εφοδίων, έτσι ώστε να αποκτήσουν:

  • εξοικείωση με τις βασικές πτυχές της έννοιας πρόληψης στις εξαρτήσεις
  • εξοικείωση με στοιχεία προσωπικότητας και ψυχοπαθολογίας ατόμων που είναι επιρρεπή σε εξαρτήσεις
  • κατανόηση της σημασίας της ενδυνάμωσης της προσωπικότητας και της σωστής διαπαιδαγώγησης, ως βασικά εφόδια για την πρόληψη
  • κατανόηση των οικογενειακών, κοινωνικών και σχολικών παραμέτρων που σχετίζονται με την πρόληψη
  • κατανόηση των αλλαγών της συμπεριφοράς, ενηλίκων ή ανηλίκων, που μπορούν να συμβούν κατά την αρχή της εξάρτησης

Βασικές κατευθύνσεις σχετικά με το τι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν από τον ειδικό και από το περιβάλλον του χρήστη στην περίπτωση που παρατηρηθούν αρχικές συμπεριφοράς χρήσης και εξάρτησης

Η παροχή προς τους φοιτητές των απαραίτητων εφοδίων, έτσι ώστε να αποκτήσουν:

  • εξοικείωση με της βασικές πτυχές της έννοιας συμβουλευτική σε ομάδες
  • εξοικείωση με στοιχεία που απευθύνονται στη δυναμική της ομάδας, όπως οι διάφοροι τύποι των ομάδων συμβουλευτικής και η καταλληλότητα ή η αναγκαιότητα της εφαρμογής της στην απεξάρτηση
  • κατανόηση και γνώση της διαδικασίας και των προϋποθέσεων συγκρότησης ομάδας συμβουλευτικής ατόμων στο στάδιο της απεξάρτησης
  • κατανόηση του ρόλου του θεραπευτή/συντονιστή της ομάδας συμβουλευτικής και του τρόπου δράσης της ομάδας αυτής

κατανόηση των σταδίων αλλαγής και τροποποίησης της προσωπικότητας ή/και της συμπεριφοράς των συμμετεχόντων στην ομάδα, καθώς και κατανόηση των αντιστάσεων στην αλλαγή.

Η παροχή προς τους φοιτητές των απαραίτητων εφοδίων, έτσι ώστε να αποκτήσουν:

  • κατανόηση βασικών στοιχείων της ψυχολογικής αξιολόγησης
  • βασικές ικανότητες λήψης ιστορικού, κλινικής παρατήρησης, κλινικής συνέντευξης
  • εξοικείωση με βασικές ψυχομετρικές έννοιες όπως η ψυχομετρική μέθοδος, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα, το δείγμα στάθμισης κ.α.
  • εξοικείωση με την χορήγηση και ανάλυση σημαντικών ψυχομετρικών εργαλείων αξιολόγησης προσωπικότητας (ΜΜΡΙ-2) και γνωστικής λειτουργικότητας (Κλίμακες Wechsler)
  • εξοικείωση με την χορήγηση και ανάλυση συγκεκριμένων ψυχομετρικών εργαλείων σχετικών με χρήση ουσιών και αλκοόλ καθώς και γενικότερων εθιστικών συμπεριφορών
  • ειδικές γνώσεις ανάλυσης του ψυχομετρικού ερωτηματολογίου προσωπικότητας ΜΜΡΙ-2, σχετικά με την εκτίμηση ατόμων με χρήση ουσιών / αλκοόλ καθώς και με ειδικές μελέτες του ερωτηματολογίου για άτομα με εξαρτήσεις

Ειδικές χρήσεις ψυχομετρικής αξιολόγησης εξαρτημένων ατόμων για δικαστικούς σκοπούς

Το μάθημα αυτό αποτελεί μάθημα κατεύθυνσης και εξετάζει τα σημαντικότερα σύγχρονα μοντέλα παρέμβασης στον τομέα της απεξάρτησης.

Σκοπός του μαθήματος είναι να δώσει στον σπουδαστή την ευκαιρία να κατανοήσει τρόπους με τους οποίους οι βασικές αρχές και δεξιότητες συμβουλευτικής σχηματοποιούνται σε μοντέλα παρέμβασης.

Θα παρουσιαστούν τα πιο αντιπροσωπευτικά μοντέλα συμβουλευτικής και σε μεγαλύτερη έκταση θα εξεταστούν τα πιο δημοφιλή στον τομέα της απεξάρτησης σύγχρονα μοντέλα. Θα εξεταστούν μοντέλα συμβουλευτικής που εφαρμόζονται σε όλο το φάσμα των εξαρτήσεων, εξάρτηση σε παράνομες ουσίες, εξάρτηση σε νόμιμες ουσίες, εξάρτηση στον στοιχηματισμό, εξάρτηση στο διαδίκτυο και σε άλλες εξαρτήσεις οθόνης. Οι επιμέρους στόχοι του μαθήματος είναι:

  • να γίνει μια συνοπτική ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των μοντέλων συμβουλευτικής.
  • να δοθεί μια σφαιρική αντίληψη για τα μοντέλα συμβουλευτικής.
  • να συζητηθούν συναφείς με τη συμβουλευτική έννοιες και να εξεταστούν τα σημεία σύγκλισης και

απόκλισης μεταξύ συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας.

Η αποκατάσταση στις εξαρτήσεις αποτελεί τη διαδικασία της θεραπευτικής παρέμβασης για τις διαταραχές εξαρτήσεων. Η εξαρτήσεις, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποτελούν ένα βίο-ψυχό-κοινωνικό φαινόμενο και η αντιμετώπισή του απαιτεί συνεπώς μια πολυθεματική προσέγγιση. Στο πλαίσιο του μαθήματος θα παρουσιαστούν τα βασικά θέματα που σχετίζονται με παρεμβάσεις αποκατάστασης εξαρτήσεων, περιλαμβανομένων ζητημάτων διαχείρισης συννοσηρότητας με άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, ανάλυση του ρόλου που μπορεί να έχει η οικογένεια και παρεμβάσεις σε επίπεδο κοινότητας που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια αποκατάστασης, θα αναλυθεί η έννοια της υποτροπής και οι τρόποι διαχείρισης των υποτροπών και θα παρουσιαστούν οι βασικές μεθοδολογικές θεραπευτικές προσεγγίσεις στον τομέα της αποκατάστασης των εξαρτήσεων. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν στους φοιτητές τα Προγράμματα Αποκατάστασης που λειτουργούν διεθνώς και στην Κύπρο και θα συζητηθούν οι έρευνες ως προς την αποτελεσματικότητα του κάθε Προγράμματος. Θα αναλυθεί η έννοια της εμπειρικά τεκμηριωμένης παρέμβασης στο πλαίσιο της αξιολόγησης της επιτυχίας του κάθε προγράμματος.

Η διατριβή παρέχει την ευκαιρία για την έρευνα ενός συγκεκριμένου θέματος σε βάθος, και περιλαμβάνει τον εντοπισμό ενός ζητήματος ή προβλήματος που αξίζει έρευνα με τη χρήση τυποποιημένων διαδικασιών. Οι φοιτητές εξοικειώνονται με τη θεωρία και την εμπειρική έρευνα στην επιλεγμένη περιοχή της μελέτης τους, και να αποδείξουν την ικανότητά τους να αναθεωρήσουν και να εφαρμόσουν τις έννοιες και τις τεχνικές με κριτική διάθεση. Αναμένεται επίσης ότι θα επιδείξουν επάρκεια στην επιλογή και εφαρμογή των κατάλληλων πρωτογενών ή/και δευτερογενών ερευνητικών μεθόδων, ανάλογα με την περίπτωση. Δεν υπάρχει περιορισμός στην επιλογή του αντικειμένου της διατριβής, εκτός αν ορίζεται από τις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών του φοιτητή.